Voor welke use cases hebben we Clientless RDP ontwikkeld?

Niet iedereen heeft een volledige remote desktop nodig, sommige mensen gebruiken maar een paar remote applicaties. Voor deze mensen hebben we Clientless RDP ontwikkeld. Wanneer ze een applicatie willen openen, klikken ze gewoon op de applicatie in de workspace en deze wordt in hun browser geopend zonder in te loggen of zonder een client te downloaden. Door Clientless RDP te gebruiken, kunnen ze op elk apparaat werken. Clientless RDP wordt meestal gebruikt voor applicaties die nog niet beschikbaar zijn als SaaS-applicaties.

Is Clientless RDP een goede vervanging voor mijn remote desktop/Citrix?

Het hangt er van af. Voor sommige mensen is het een goede vervanging omdat ze alleen hun remote desktop gebruikten om specifieke applicaties te openen. Die mensen gebruikten b.v. Citrix terwijl ze niet profiteerden van alle functies die het biedt. Organisaties kunnen veel kosten besparen door te onderzoeken hoeveel mensen nog steeds hun volledige remote desktop nodig hebben en hoeveel mensen een browser-gebaseerde workspace kunnen gebruiken met een aantal remote applicaties. Als iemand de hele dag op zijn remote desktop werkt, is het misschien niet de juiste oplossing.

Voorkom aanvang, leid mensen op

Helaas zien we nog steeds mensen die hun remote desktop openen om een ​​browser te starten. Zo zien wij de toekomst niet. Idealiter open je Workspace 365 als jouw browser-gebaseerde workspace en open je de applicatie alleen vanaf het remote desktop. Het wordt geopend in een nieuw tabblad en je kan het overal openen. Je moet mensen echter leren dat ze op een nieuwe manier kunnen werken. Mensen die gewend zijn om op een volledige remote desktop te werken, moeten de kracht van hun apparaat omarmen.

Clientless RDP + apparaat beheer

Outlook is beschikbaar als webapp, geïntegreerd in Workspace 365 of als lokale applicatie. Sommige IT-managers geven mensen nog steeds de mogelijkheid om Outlook te starten via hun remote desktop. Het is tijd om deze waanzin te stoppen. In een moderne workspace is ons advies om een ​​apparaat te beheren bij het installeren van de lokale Outlook-client (die je kunt starten vanuit Workspace 365) of om de webapp te gebruiken op niet-beheerde apparaten.

Wat is Clientless RDP?

Clientless RDP is HTML5, een visualisatie van jouw remote desktop, wat betekent dat je acties kunt uitvoeren die vervolgens op jouw remote desktop worden uitgevoerd, maar omdat het een website is en vanwege de beperkingen van de browser (om veiligheidsredenen), is het niet mogelijk om de Clientless RDP-sessie te starten over meerdere schermen. De remote desktop heeft geen verbinding met jouw apparaat. Dat gezegd hebbende, als je een afdrukactie wil uitvoeren, moet er een verbinding zijn tussen de remote desktop en de printer. Momenteel kan je kiezen voor ‘afdrukken naar PDF’ of ‘afdrukken naar Clientless RDP’. Met ‘afdrukken naar PDF’ wordt het bestand opgeslagen in b.v. OneDrive (als deze beschikbaar is gemaakt op de remote desktop). Nadat je het bestand hebt opgeslagen, kun je het vanaf je apparaat afdrukken. Met ‘print to Clientless RDP’ krijgt de gebruiker (client) een schermopname die lokaal kan worden afgedrukt of op hun apparaat kan worden opgeslagen (of wat ze ook maar willen doen).