Handleiding voor Admin gebruikers
Meer dan een week geleden bijgewerkt

1. Introductie

Doel van deze handleiding

Het doel van deze handleiding is om je de kennis te geven die nodig is om een efficiënte, veilige en gebruiksvriendelijke Workspace te bouwen die de productiviteit en samenwerking verbetert.

Doelgroep

Deze handleiding is bedoeld voor Workspace-beheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheren en configureren van Workspace-omgevingen, of je nu nieuw bent bij Workspace 365 of meer ervaring hebt en een bestaande Workspace wilt verfijnen.

Dit is een voorbeeld van de digitale werkplek:

workspace overview (1).png

2. Aan de slag

Vereisten

Om een Workspace-omgeving te creëren, moeten aan de volgende vereisten worden voldaan:

• Elke Workspace 365-omgeving moet worden gecreëerd met een Globale Beheerder van de overeenkomstige Azure-tenant.

• De provisioning key van je instantie is vereist. Dit is zeer gevoelige informatie en moet binnen je organisatie bekend zijn. Als de provisioning key niet langer bekend is, neem dan contact op met de ondersteuning.

• Voor de vereisten om de Workspace 365-omgeving volledig te kunnen gebruiken, zie het artikel: Registratievereisten.

• Voor meer informatie over de verlenging van SSL-certificaten, lees het artikel: Automatische provisioning van SSL-certificaten.

Installatie

Een enkele of meerdere Workspace 365-omgevingen kunnen worden gekoppeld aan één Azure-tenant. Workspace maakt geen wijzigingen aan je Azure-tenant.

Nieuwe omgevingen kunnen worden gecreëerd via:

Voor nieuwe Workspace-omgevingen is de naam "demo" niet toegestaan. Als je een demo-omgeving wilt maken, raadpleeg dan het artikel Een demo-omgeving creëren.

Je kunt geen meerdere Azure-tenants koppelen aan één Workspace 365-omgeving.

setup 2.png

Ruimtes

Het is belangrijk dat werknemers hun werkdag naadloos en efficiënt kunnen navigeren. Ruimtes bieden een hoog niveau van aanpasbaarheid en houden de digitale werkplek duidelijk en georganiseerd, omdat je werknemers niet wilt overladen met te veel inhoud. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoe je structuur gaat bieden aan Persoonlijke en Gedeelde ruimtes.

Voor meer informatie over dit onderwerp, raadpleeg de Best Practices

Facturering en Rapportage

Je kunt prijsinformatie over Workspace 365 opvragen via onze website. Elke module biedt verschillende functies. Welke je kiest, hangt af van je organisatie.

Aan het einde van elke maand wordt een factuur verzonden. Deze factuur is gebaseerd op alleen de actieve gebruikers in de Workspace-omgeving.

Het is ook mogelijk om een rapportageoverzicht per Workspace-omgeving te krijgen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, raadpleeg:

3. Apps & Integraties

App store

Je kunt applicaties en tegels creëren vanuit de App store en toewijzen aan werknemers om de beste Rolgebaseerde Workspace te creëren. Je kunt de App store herkennen aan het wafelicoon, toegankelijk vanuit het navigatiemenu aan de linkerkant van je digitale werkplek. Standaard heeft iedereen toegang tot applicaties.

Om tegels en apps toe te voegen aan de Workspace, klik je eenvoudig op de knop "Bewerken" en vervolgens op de knop "+ Tegels toevoegen". Voor meer opties klik je op het App store-icoon in het navigatiemenu. Van daaruit is het ook mogelijk om de app-instellingen te configureren onder het tabblad "Apps beheren" om de app-naam, kleur en rechten te wijzigen, onderhoud in te schakelen of voorwaardelijke toegang in te stellen.

Apps aanvragen

Gebruikers kunnen apps aanvragen. Let op, deze functionaliteit is per heden standaard, echter dien je wel eerst toestaan dat gebruikers gebruikersverzoeken mogen indienen onder "Groepsrechten". Je wordt dan op de hoogte gesteld via de Activiteitenfeed, maar alleen als je de instelling hebt ingeschakeld om dit soort meldingen te ontvangen. Verzoeken kunnen worden goedgekeurd vanuit de Activiteitenfeed of vanaf de pagina "Gebruikersverzoeken", maar zorg ervoor dat je de gebruikersrechten aan de app toewijst voordat je goedkeurt.

Integraties

Combineer al je applicaties en technologieën in één digitale werkplek.

Exchange Online en SharePoint/OneDrive worden automatisch gekoppeld wanneer je voor de eerste keer inlogt op een nieuwe Workspace-omgeving (mits je beheerdersaccount de juiste licenties heeft).

Voor andere integraties, zoals het openen van lokale apps met onze Workspace 365 Local App Launcher, remote apps zoals Clientless RDP, file server of andere Micro-apps, raadpleeg je onze Integraties-sectie. Hier vind je een volledig overzicht van al onze integraties, inclusief configuratie-instructies.

Apps van derden met API's

Werk eenvoudig en personaliseer Workspace 365 voor je organisatie en ontwikkel je eigen integraties met onze API's. Het is relatief eenvoudig in te stellen voor mensen die enigszins technisch onderlegd zijn:

Je kunt bijvoorbeeld de Activity Feed API gebruiken om de digitale werknemerservaring verder te verbeteren. Hiermee kun je een taakgerichte aanpak van werken creëren door externe informatie, taken en meldingen weer te geven in de Activiteiten feed. Het is mogelijk om talloze applicaties aan de Activiteiten feed te koppelen. We bieden je een paar API-voorbeelden:

4. Gebruikersbeheer

Gebruikers provisioning

Weet dat gebruikers standaard via e-mail worden geïnformeerd wanneer hun digitale werkplek klaar is voor gebruik.

!! Je kunt echter tijdelijk de Welkomst-e-mail uitschakelen voordat belangrijke gebruikers, of tijdelijk geïmporteerde gebruikers als inactief markeren om te voorkomen dat de e-mail wordt verzonden.

Voordat je begint met het ontwerpen van de Workspace, raden we aan om eerst gebruikers en/of groepen van Microsoft Entra ID (voorheen Azure AD genoemd) naar Workspace te synchroniseren. We raden aan om Geautomatiseerde gebruikersvoorziening via SCIM API te gebruiken. Gesynchroniseerde groepen worden automatisch aangemaakt als Workspace-groepen in de Workspace, die kunnen worden gebruikt om rechten toe te wijzen aan Gedeelde ruimtes, Gedeelde tegelgroepen en applicaties.

1. Automatiseer gebruikersvoorziening via de Azure SCIM-client (aanbevolen)

SCIM is onze synchronisatieoplossing die rechtstreeks vanuit Microsoft Entra ID wordt uitgevoerd. Je moet een gehoste partner of klant zijn (SCIM is niet beschikbaar voor zelfgehoste partners) en een Adapt of Boost-licentie hebben.

Vanaf de pagina Gebruikersvoorziening kun je de 'Standaardstatus voor gesynchroniseerde gebruikers' instellen op 'Inactief'. Na het ontwerpen van de Workspace, zorg ervoor dat de Welkomst-e-mail is ingeschakeld onder de pagina Gebruikersbeheer.

Ga vervolgens naar de pagina Licenties en wijzig de gebruikersstatus in 'Actief' wanneer je klaar bent met het importeren van gebruikers. Alle geïmporteerde gebruikers ontvangen nu de Welkomst-e-mail.

2. Automatiseer gebruikersvoorziening via de Azure AD-sync-tool

Onze Azure AD-sync-tool is beschikbaar voor al onze partners en klanten. De sync-tool is niet cloud-gebaseerd en vereist een machine om op te worden geïnstalleerd en uitgevoerd.

Vanaf de pagina Gebruikersvoorziening kun je 'Licenties beheren vanuit' instellen op 'Workspace 365'. Geïmporteerde gebruikers worden gemarkeerd als 'Inactief'. Na het ontwerpen van de Workspace, zorg ervoor dat de Welkomst-e-mail is ingeschakeld vanaf de pagina Gebruikersbeheer.

Ga vervolgens naar de pagina Licenties en wijzig de gebruikersstatus in 'Actief' wanneer je klaar bent met het importeren van gebruikers. Alle geïmporteerde gebruikers ontvangen nu de Welkomst-e-mail.

3. Handmatig gebruikers importeren vanuit Office

We raden sterk aan om een van onze synchronisatieoplossingen hierboven te gebruiken, omdat handmatig geïmporteerde of aangemaakte gebruikers en/of groepen ook handmatig moeten worden beheerd, wat veel handmatige handelingen en complexiteit toevoegt.

Als je gebruikers handmatig moet toevoegen aan de Workspace-omgeving, zorg er dan voor dat de synchronisatie van AAD is uitgeschakeld.

Gebruikersrollen & Rechten

Gebruikersrechten laten je controleren welke gebruikers toegang hebben tot bronnen, zoals gegevens en applicaties, maar het specificeert ook welke taken gebruikers kunnen uitvoeren. We raden aan om rechten op basis van groepen toe te wijzen, maar dit is niet altijd even gemakkelijk als het klinkt.

Daarom hebben we een apart artikel gemaakt om alles uit te leggen wat je moet weten: Begrijp en beheer gebruikersrechten in Workspace 365.

Voorwaardelijke Toegang

Tegenwoordig strekt de beveiliging van de digitale werkplek zich uit voorbij het netwerk van je organisatie. Je wilt weten wie je gebruikers zijn en wat ze doen met organisatiedata. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie en applicaties op het juiste moment zien, resulterend in een goed georganiseerde Workspace.

Misschien wil je MFA inschakelen? Of bepaalde apps verbergen die worden benaderd vanaf mobiele apparaten of onbeveiligde netwerken? Of misschien wil je controleren hoe bestanden worden geopend?

Voor meer informatie over dit onderwerp, raadpleeg het artikel Voorwaardelijke Toegang.

5. Ontwerp

Branding

Als beheerder kun je de Workspace-omgeving eenvoudig brandmerken. De branding is het eerste wat mensen zien, en als het herkenbaar en aantrekkelijk is, zijn mensen meer geneigd om ontvankelijk te zijn voor hun adaptieve digitale werkplek.

Je kunt bijvoorbeeld de kleuren, logo's en de productnaam configureren zoals weergegeven in de linkerbovenhoek van de Workspace.

Raadpleeg het artikel Branding van je workspace-omgeving voor meer informatie.

Sjabloon

Als Workspace-beheerder kun je je Persoonlijke ruimte als sjabloon pushen naar alle gebruikers. Dit betekent dat je je Persoonlijke en Gedeelde tegelgroepen kunt pushen naar de Persoonlijke ruimte van nieuwe en/of huidige gebruikers.

Voordat je deze wijziging implementeert, is het cruciaal om zorgvuldig te beoordelen en ervoor te zorgen dat het sjabloon in overeenstemming is met de best practices, rekening houdend met factoren zoals inhoudsvolume om te voorkomen dat gebruikers worden overspoeld met overmatige informatie, enzovoort.

Houd er ook rekening mee dat Gedeelde tegelgroepen bovenaan worden gepresenteerd en Persoonlijke tegelgroepen onderaan.

6. Best Practices

Wil je weten hoe je een vereenvoudigde interface kunt creëren die bijdraagt aan een optimale gebruikerservaring? Bekijk de Best Practices - alles wat je moet weten over ontwerp & organisatorische structuur, gebruikersbeheer tot belangrijke functies en belangrijke applicaties.

7. Ondersteuning

Veelgestelde Vragen (FAQ)

We bieden je FAQ's voor zowel Workspace-beheerders als eindgebruikers:

Probleemoplossing

Kun je niet inloggen? Of heb je problemen met het creëren van de Workspace-omgeving, het beheren van gebruikers en/of groepen of problemen met het instellen van integraties? Op ons Support Portal vind je probleemoplossingsartikelen die je op weg helpen.

Bezoek onze Probleemoplossing-sectie voor meer informatie.

Wijzigingsverzoeken

Naast het reguliere Support-formulier en Feature Request-formulier, bieden we je de volgende Wijzigingsverzoeken:

Naam

Omschrijving

Artikel

CR-01 - Wijzig de omgevingsnaam van de klant

We wijzigen de naam van een bestaande omgeving, dit wordt weerspiegeld in de URL.

Bijvoorbeeld, 'https://workspace365.net/environmentnameA' becomes 'https://workspace365.net/environmentnameB'.

CR-03 - Aangepaste URL

We maken een extra, aangepaste URL voor een omgeving. Dit kan elke URL zijn, zolang de URL zelf beschikbaar is.

CR-04 - Nedap ONS Certificate aanvraag

Om gebruik te maken van de Nedap ONS-integratie, moet je eerst een certificaat aanvragen. Dit certificaat is één jaar geldig.

CR-07 - Noodherstel

We maken backups van al onze cloudresources. Je kunt een herstel aanvragen voor een Workspace-omgeving die we voor je hosten.

CR-08 - Zelfgehoste Office Online Server

Vraag een Office Online Server (OOS) aan om bestanden te openen met de Online Editors als zelfgehoste partner. Gehoste partners hebben standaard toegang tot onze gehoste OOS.

CR-09 - Acceptatie omgeving

Om onze klanten en partners de mogelijkheid te bieden configuratiewijzigingen of nieuwe Workspace 365-functies te testen voordat ze in productie worden genomen, bieden we een speciale “Acceptatie” omgeving op basis van een maandabonnement.

CR-12 - ConnectWise Hosted Partner

Wij configureren een ConnectWise URL op je gehoste instantie voor onze ConnectWise-integratie.

CR-13 - Vernieuw provisioning sleutel

Als je je provisioning key kwijtraakt als gehoste partner, kun je een nieuwe aanvragen.