Alle collectiesGebruikersbeheerPermissies - Rechten
Begrijp en beheer gebruikersrechten in Workspace 365

Inleiding

Gebruikersrechten stellen je in staat te controleren welke gebruikers toegang hebben tot middelen, zoals gegevens en toepassingen, maar het specificeert ook welke taken gebruikers kunnen uitvoeren. We raden aan om rechten toe te wijzen op basis van groepen, maar dit is niet altijd even eenvoudig als het klinkt.

In dit artikel bespreken we hoe je je gebruikersgroepen in Workspace 365 kunt krijgen, de drie belangrijkste toegangslevels, de verschillende soorten rollen en wat deze inhouden. Verder gaan we in op standaardrechten en hoe je conflicten tussen rechten kunt vermijden.

Synchroniseer gebruikersgroepen

Groepen zijn een handige manier om dezelfde rechten toe te kennen of in te trekken voor meerdere gebruikers tegelijk, in plaats van individueel voor elk lid van de groep, zonder de rechten aan te passen.

Er zijn twee opties om je gebruikersgroepen in de Workspace-omgeving te krijgen:

1. (Aanbevolen) Importeer gebruikersgroepen automatisch van Microsoft Entra ID (voorheen Azure AD) naar Workspace 365:

• Geautomatiseerde gebruikersvoorziening via SCIM. (Aanbevolen)

• Geautomatiseerde gebruikersvoorziening via onze Azure AD synctool.

2. Maak gebruikersgroepen handmatig aan. (Mogelijk, maar sterk afgeraden)

Toegangslevels en hun zichtbaarheid

Zodra je gebruikersgroepen zijn ingesteld, kun je toegangsrechten verlenen op drie niveaus:

• Niveau 1: Gedeelde ruimte(s) - standaard heeft iedereen toegang

• Niveau 2: Gedeelde tegelgroep(en) - standaard heeft niemand toegang

• Niveau 3: Apps/tegel(s) - standaard heeft iedereen toegang*

*Alle gebruikers hebben rechten voor de standaardapps in Workspace, zoals de Documenten-app, E-mailapp en Online Editor-apps. Voor deze standaardapps kunnen geen rechten worden ingesteld. Voor niet-standaardapps moeten rechten worden toegekend.

Als Workspace-beheerder kun je gedeelde ruimtes (1) aanmaken. Je kunt de zichtbaarheid van deze gedeelde ruimtes bepalen; zichtbaar voor iedereen of alleen voor geselecteerde gebruikers en/of groepen. Wanneer de gedeelde ruimte is aangemaakt, voeg je gedeelde tegelgroepen (2) toe. Binnen deze gedeelde tegelgroepen kun je toepassingen en tegels (3) toevoegen. Je kunt bepalen wie toegang heeft tot gedeelde tegelgroepen binnen deze gedeelde ruimtes en toegang tot specifieke apps/tegels binnen de gedeelde tegelgroepen beheren.

We raden aan om rechten zo hoog mogelijk in te stellen, dus op gedeelde ruimtes en gedeelde tegelgroepen, op basis van gebruikersgroepen. Bijvoorbeeld, geef de communicatieafdeling/-medewerkers eigenaarsrechten voor de gedeelde tegelgroep die de Hub bevat, zodat ze aankondigingen en/of kennisitems kunnen beheren en creëren.

Deze toegangslevels zijn alleen zichtbaar voor gebruikers wanneer ze expliciet toegang hebben gekregen van de beheerder. Met andere woorden, gebruikers zullen geen gedeelde ruimtes, gedeelde tegelgroepen en/of tegels zien waartoe ze geen toegang hebben gekregen, zelfs als deze door de Workspace-beheerder naar gebruikers zijn gepusht.

Toestemmingen verleend aan toegangsniveau(s)

Zichtbaarheid naar gebruikers

Gedeelde ruimte (niveau 1)

Gedeelde ruimte (niveau 1)

Gedeelde tegelgroep (niveau 2)

Gedeelde ruimte (niveau 1)

Gedeelde tegelgroep (niveau 2)

App/tegel (niveau 3)

Rollen

Naast het instellen van de gewenste rechten op elk toegangslevel, kun je rollen definiëren. Een rol is een identificator die gebruikt kan worden om rechten te associëren met toepassingen, waarmee gebruikers worden opgenomen of uitgesloten van het uitvoeren van specifieke taken in Workspace.

Van meeste naar minste rechten kun je iemand de rol van Workspace-beheerder, Eigenaar, Editor of Gebruiker geven.

Rollen & Rechten

Je wilt de rechten van gebruikers beperken tot wat strikt noodzakelijk is om hun werk te doen.

Hieronder staan de Workspace-rollen en hun bijbehorende rechten samengevat. Bekijk de tabel en beslis welke rol geschikt is om toe te kennen.

Rol

Rechten

Workspace-beheerder

Beheerders hebben alle rechten binnen de Workspace en kunnen daarom alle functies en aspecten van de Workspace beheren. Je moet altijd minstens één actieve beheerder in je Workspace-omgeving hebben. Een actieve beheerder is ook een vereiste om noodtoegang aan te vragen. Voor meer informatie, ga naar: Hoe maak je iemand een (primaire) beheerder.

• Single Sign-on instellen

• Gebruikersbeheer

• Facturering

• Branding aanmaken

• Workspace-sjablonen beheren

• The Hub beheren

• SharePoint & File server instellen

• Exchange instellen

• Beheer van resources via API

• Integraties instellen voor Autotask, Nedap ONS, TOPdesk, Vilans KICK, VMWare Horizon, AFAS en meer

Applicatie eigenaar

Alleen de beheerder kan de rol "eigenaar" toewijzen

Specifieke applicaties beheren:

• Applicatie-instellingen wijzigen

• Bepalen wie toegang heeft

• Een andere gebruiker als applicatie-eigenaar aanwijzen

• Applicaties binnen Gedeelde tegelgroepen tonen of verbergen (als je rechten hebt voor die specifieke applicatie)

Eigenaar - gedeelde tegel groepen

• Beheer specifieke gedeelde tegelgroepen:

• Inhoud wijzigen (apps toevoegen of verwijderen)

• Bepaal wie toegang heeft

Eigenaar-

Hub categorie

• Beheer (specifieke) categorieën:

• Bepaal wie toegang heeft

• Maak mededelingen, kennisitems en/of evenementen aan

• Aankondigingen, kennisitems en/of evenementen bewerken

Editor -

Hub categorie

• Beheer (specifieke) categorieën:

• Maak mededelingen, kennisitems en/of evenementen aan

• Aankondigingen, kennisitems en/of evenementen bewerken

Gebruiker

• Beheer persoonlijke ruimte:

• Tegels toevoegen of verwijderen

• Maak persoonlijke groepen

• Apps aanvragen (indien toegestaan ​​door de beheerder)

• Gebruikersprofiel configureren (beperkt)

Groepsbeheer & standaardrechten

Nu je begrijpt wat elke Workspace-rol inhoudt, is het belangrijk om te weten hoe je de bijbehorende rechten kunt toewijzen. We raden aan om dit op basis van groepen te doen.

Gebruikersgroepen kunnen automatisch worden gesynchroniseerd van Microsoft Entra ID naar Workspace met behulp van onze Azure AD synctool of de Azure SCIM API. Wijs eerst standaardrechten toe. Als je alles instelt op 'Toestaan' of 'niet ingesteld', kun je vervolgens doorgaan naar 'groepsbeheer' en daar de editor- of eigenaarsrechten per gebruiker (groep) beheren. 'Niet ingesteld' is automatisch 'Weigeren'. Maak bijvoorbeeld teamleiders eigenaar van de gedeelde tegelgroepen van hun team.

• standaardrechten: beheer de standaardrechten voor je Workspace-omgeving

• Groepsbeheer: beheer rechten voor individuele groepen

• Lijstweergave: toont een lijst van alle groepen met naam, aantal gebruikers en beschrijving

• Visuele weergave: toont een visualisatie van de groepshiërarchie

Machtigingsniveaus

Er zijn drie groepsmachtingsniveaus: 'Niet ingesteld', 'Toestaan' en 'Weigeren'.

Om machtingsconflicten te voorkomen, houd er rekening mee dat groepsbeheer voorrang heeft op de standaardrechten. Echter, ‘Weigeren’ overschrijft alles en is altijd ‘Weigeren’ voor alle groepen. Om dit te verduidelijken, bekijk het onderstaande stroomschema en de tabel.

Voorbeeldscenario's

Scenario 1

Sarah is lid van de 'Communicatie' groep.

Je stelt de volgende machtigingen in voor 'Aankondigingen en categorieën maken en beheren':

• Groepsmachtigingen: 'Niet ingesteld'.

• Groepsbeheer: 'Toestaan' voor de Communicatiegroep.

Als resultaat mag Sarah aankondigingen en categorieën maken en beheren, omdat ze lid is van de Communicatiegroep die op 'Toestaan' is ingesteld. In dit scenario heeft Groepsbeheer voorrang op de standaardrechten.

Scenario 2

Sarah is lid van de 'Communicatie' groep.

Je stelt de volgende machtigingen in voor 'Aankondigingen en categorieën maken en beheren':

• Groepsmachtigingen: 'Niet ingesteld'.

• Groepsbeheer: 'Niet ingesteld' voor de Communicatiegroep.

Als resultaat mag Sarah geen aankondigingen en categorieën maken en beheren, omdat 'Niet ingesteld' automatisch 'Weigeren' is, tenzij je 'Toestaan' had gekozen voor de Communicatiegroep in Groepsbeheer.

Scenario 3

Sarah is lid van de 'Communicatie' en 'HR' groep.

Je stelt de volgende machtigingen in voor 'Aankondigingen en categorieën maken en beheren':

• Groepsmachtigingen: 'Toestaan'.

• Groepsbeheer: 'Toestaan' voor de Communicatiegroep, maar 'Weigeren' voor de HR-groep.

Als resultaat mag Sarah geen aankondigingen en categorieën maken en beheren, omdat ze lid is van de HR-groep die op 'Weigeren' is ingesteld.

Scenario 4

Sarah is lid van de 'Communicatie' en 'HR' groep.

Je stelt de volgende machtigingen in voor 'Aankondigingen en categorieën maken en beheren':

• Groepsmachtigingen: 'Weigeren'.

• Groepsbeheer: 'Toestaan' voor de Communicatiegroep, maar 'Niet ingesteld' voor de HR-groep.

Als resultaat mag Sarah geen aankondigingen en categorieën maken en beheren, omdat 'Weigeren' in Groepsmachtigingen alles overschrijft.